Mi újság, kuflik?

Nem bab, nem kifli, nem kukac és nem is kavics. A kuflik kedvesek, zűrösek, pattognak, heten vannak és soha el nem válnak egymástól. Dániel András mesehősei az elhagyatott rét hatalmas kupacán unaloműző szabadidős programokat ötölnek ki egymásnak, melyből legtöbbször hatalmas felfordulás kerekedik, nyakatekert tanulsággal a tetejébe. Hildának összekócolja a varázskalap a frizuráját, Ödön szötymag túltermelést okoz a kupacon, ásás közben mindannyiuk Kleofárd manóteve földalatti éléskamrájába pottyan, ahonnan csak gyökérlifttel érnek haza. Feltámad a leveleket szanaszét hordó szélposta, hajnali pofavágó-versenyt rendeznek, Bélabának kiújul az ugródudor nyavalyája, lesz Csakhamar limlom zenekaruk és végül kalózkodásra adják a fejüket. Ráadásul a mozivászon is kifehéredik, hogy a láthatatlan semmivel birkózzanak megint csak egy jó nagyot a rettenhetetlen mesehősök. Furcsa kalandoraink még a sámlit is átkeresztelik valami egészen mássá, a lócát egyáltalán nem arra használják, amire való, a rózsaszín puffpuding pedig egyre csak dagad, végeláthatatlanul!

A fékezhetetlen nyelvi lelemény a második szériában sem hagyja el a meseírót, Dániel Andrásból fantaszta neológusként törnek föl a légből kapott flóra- és faunanevek, melyekkel a KEDDshop Mi újság, kuflik? Foglalkoztató füzet fejtörős, matricás albumában viszont találkozhatnak a sorozatért rajongók. A plüssfigurák mellett már létezik Fekete Péterre és memóriajátékra kitalált kuflis zsebkártya, a mozinézők pedig Ödönnel, Hildával, Bélabával, Titusszal, Valérral, Pofánkával és Fityirccel fényképezhetnek végre egy selfiezőset csinos plakátjuk előtt. Scherer Péter megint csak az összes szereplőhöz adta a hangját, ma már meglepőnek tűnhet, hogy hajdan castingolnia kellett az első kuflis szereplőválogatáson. A második részénél tartó rajzfilm-széria Bálint Ágnes híres Mi újság a Futrinka utcában? mesekönyvből lett bábfilm-sorozata előtt szintén tiszteleg. Bélabá botrányos dudorbetegsége okán egyébként az orvos neveket találgatva el is hangzik a budai utcanév. A családi mozi előtt – a mesék a fenntartható környezet komplex, okos témahálózatával a felnőttek képzeletét éppúgy megragadják – gyakorlásképpen a legújabb epizódok átlapozhatóak a Pagony Kiadó videócsatornáján, hogy aztán a kuflicsapat elképesztően lebilincselő színvilággal éledjen újjá a gyermekzsivalytól hangos vetítőtermekben.

A Mi újság, kuflik? újra elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert… hát, mert annak is lennie kell valakinek! A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi és csak naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején. De többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. A kuflik azonban jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani. Kalandjaik során találkozunk a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények. Az új filmben megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában. Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsata és kufli-koncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak, és még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk. A Mi újság, kuflik? igazi családi mozi, ami a kisebbeknek, a kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is kiváló szórakozást ígér! (via KEDD Stúdió)

Mi újság, kuflik? (2019) 77 perc
magyar rajzfilm (előzetes ITT)
Rendező: Jurik Kristóf, M. Tóth Géza
Valamennyi szereplő szinkronhangja: Scherer Péter
Forgalmazza a KEDD Animációs Stúdió.
Országos bemutató: 2019. október 3.

címfotó via KEDD Stúdió

Mi újság, kuflik?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Best of 2019 – Pont

Hozzászólások lezárva.